Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

TANKAR OM ”ALL IN” MED TRÄNINGEN

Jag tittar på andra avsnittet av Wahlgrens Värld och kan inte hålla mig ifrån att dela några tankar Det är ett TV-program som ska ge underhållning (vilket det gör!), men jag blir så frustrerad över ett segment i programmet.

Vill tillägga att syftet med detta inlägg inte på något sätt är att hänga ut tränaren, detta är ett exempel på ett fenomen som finns överallt.

Såhär:

Pernilla vill börja träna för hon vill gå ner i vikt och känna sig snygg och bekväm med sin kropp igen. Hon kontaktar en PT som tar med henne till Hammarbybacken. Och kör skiten ur henne. Hon får springa upp för backen tills hon gråter, känner sig värdelös och misslyckad. Hon mår dåligt. Hon berättar att det inte känns bra och att hon aldrig vill träna igen.

Efter träningen filmas hon i bilen där hon gråter igen för att hon känner sig så misslyckad. Jag blir så frustrerad över att, återigen, så förstärks bilden av att träning ”måste” vara blod, svett och tårar – ända in i kaklet.

Här kommer en person med hundra bollar i luften till en PT. Hennes liv innehåller väldigt mycket jobb, många barn och massor med annat, plus att hennes utgångsläge är att hon inte tycker om att träna. Hon känner sig ur form och är inte bekväm med sig själv.

Ändå lyssnar inte den här tränaren in hennes behov utan kör all in så att konsekvensen blir att hon aldrig vill träna igen. Varför?

Vad är syftet med det? Resultatet blir dessutom att hon känner sig misslyckad och ännu mer obekväm.

Jag fattar att det behöver bli underhållning och bra TV osv. Men tänk vad coolt om vi istället hade fått se ett bemötande som utgick ifrån hennes situation och faktiskt hjälpte henne att sänka ribban och hitta verktyg för att bygga en rutin. En rutin som ökade självförtroendet till träningen och minskade pressen.

Som kanske till och med skulle ge henne en paus och ett sätt att få egentid mellan barn, jobb, karriär och måsten. Och som dessutom skulle bygga hälsa och en positiv träningsupplevelse.

Och tänk om vi någon gång kunde få se träning som något annat än ”allt du kan direkt”, ta i mer, kämpa, pressa, ännu mer, heja heja heja, MER MER MER.

För är det något vi vet så är det väl att vi aldrig kommer att börja träna om vi kör slut på oss tills vi kräks, får ångest, känner oss värdelösa på det första passet.

Träning och krav tror jag generellt inte är en bra kombination för oss vanliga människor som egentligen bara vill röra på oss, ta hand om vår hälsa, orka med vardagen och trivas i våra kroppar.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
21kommentarer
 • Så himla viktiga ord! Tack Fia!

  Elin 2016-10-19 18:35:06
  Svara
 • Otroligt bra skrivet!

  Hannah 2016-10-19 00:05:56
  Svara
 • Så bra skrivet! Håller helt och fullt med. Tänker att det kanske kan bero på att det är på det här sättet tränaren själv gillar att träna. Jag själv älskar att träna, och om jag skulle försöka dra med mina kompisar skulle jag nog också vara hård och köra på, för det gillar jag själv. Men det är ju skitosmart. Och speciellt när man har det som yrke måste man kunna ta in och tänka att det som funkar för en själv, kanske inte gör det för andra.. Ska själv tänka på detta, även om jag inte jobbar med träning, men faktiskt ibland vill tvinga med mina vänner. De kanske blir enklare med om vi kör ett träningspass som passar dom bättre 🙂

  Emma 2016-10-18 20:40:57
  Svara
 • Viktiga ord! Bra att du lyfter upp det!

  Janina 2016-10-18 07:46:05 http://www.dietiststudent.com
  Svara
 • Bra skrivet!

  Poddkollen 2016-10-17 21:54:12 http://poddkollen.se
  Svara
 • ”Träning och krav tror jag generellt inte är en bra kombination för oss vanliga människor som egentligen bara vill röra på oss, ta hand om vår hälsa, orka med vardagen och trivas i våra kroppar.”

  Så himla viktigt. Ibland känns det inte som att det är okej att gå till gymmet utan att vilja prestera med PB jämt.

  Amanda 2016-10-17 21:40:23
  Svara
 • Perfelt träning för bäckenbotten 🙂 http://bit.ly/2eaHlP1

  Massivee 2016-10-17 20:44:46
  Svara
 • Så bra skrivet, håller med dig till fullo! Vore mycket intressantare att se en riktig förändring där hon stärks och lär sig tycka om att träna.
  Du är SÅ sund och bra i alla dina texter, tack för det 🙂

  Sussi 2016-10-17 19:33:04
  Svara
 • Du har så rätt i vad du skriver, jag önskar att träningsteorier som din (och många andra kloka människor) fick komma ut i samhället. Bygg upp träningsupplevelsen så att den blir pstiv, endorfinhöjande och en skön boost för självförtroendet!
  Fortsatt vara du Fia!

  Elina 2016-10-17 17:29:57
  Svara
 • Tänkte exakt så med när jag såg programmet!! Snacka om att aldrig mer vilja träna när man får den starten. Man ska väl inte behöva gråta efter ett pass, träning ska vara roligt. Vad är det för en filur till PT? Är det bara för att göra bra tv?

  Cecilia 2016-10-17 15:36:51 http://www.nouw.com/lyckorus
  Svara
 • Det här är SÅ bra skrivet. Just det här att träning numer förväntas vara blodsmak i munnen och kramp i lungorna – det är inte okej. Jag tycker att bilden av vad som egentligen är träning har blivit något snedvriden under de senaste åren. Bra begreppet och associationerna med det skapar så mycket onödig ångest hos fler än vad som vill erkänna det! Träning är så mycket mer än så.
  Uppskattar verkligen att du verkligen försöker ändra på den bilden! Det är tyvärr få förunnat.

  Caroline Kempe 2016-10-17 13:48:54 http://carolinekempe.myshowroom.se
  Svara
 • Tänkte också på att ribban lades alldeles för högt från början. Hur ska man då få in en bra känsla och hitta träning som passar en själv om man blir kastad rakt till Hammarbybacken för att springa upp och ner och köra slut på sog själv?

  Elin 2016-10-17 12:55:18 http://www.elinhertinmedia.wordpress.com
  Svara
 • Så sant!! Jag tänkte precis samma sak! Det värsta hon vet är ju att springa, så förutsättningarna var ju helt värdelösa. Stackars Pe´rnilla!

  Sandra Björklund 2016-10-17 10:00:58
  Svara
 • !!!!!!!!!!
  JA! RÄTT! FANTASTISKT! Tack Fia för att du lyfter detta, så viktigt. Jag får knappt ut annat än !!!!!!!!! för inlägget innefattar sådant som så många behöver se, läsa och känna.

  Lina 2016-10-17 09:44:13 http://linaw.devote.se
  Svara
 • Så sant! Blev också illa berörd av inslaget. Tack för kloka ord!

  Marléne 2016-10-17 09:26:23
  Svara
 • WORD ?

  Linda Assarsson 2016-10-17 09:25:07 http://lindaassarsson.blogg.se
  Svara
 • Tummen upp för dom orden! Instämmer till fullo. Kram

  Annika - Gravid med fyran 2016-10-17 08:48:10 http://annika.halsafitness.se/
  Svara
 • Vad skönt att vi är flera som reagerar! Jag blev så ledsen när hon i bilen på väg hem säger, med gråten i halsen, att det hade varit så roligt om hon hade känt sig nöjd och stolt efter träningen. Bra att du lyfter det här!

  maria 2016-10-17 08:39:35
  Svara
 • Jättebra skrivet, även jag behövde nog höra de orden. Tack för en underbar blogg!

  Johanna 2016-10-17 07:07:46
  Svara
 • Amen to dat!

  Jag mådde sjukt dåligt av att se den sekvensen. Det är så fel att så många ska känna så, jag tror vi alla gör det ibland.

  Karolina 2016-10-17 06:50:12
  Svara
 • Jag har inte sett programmet men kan som vanligt skriva under på det du skriver. Jag tror det hade varit minst lika underhållande att se en annan del av den kända familjen, en ”bra” PT har hade inte nödvändigtvis gjort avkall på underhållningen. Även om vi förstår att syftet är att underhålla så kan man inte bortse ifrån att det spär på alla åsikter om att träning ska vara överjävligt och tråkigt. Kram till dig som är så klok!

  Mia 2016-10-17 06:09:45 http://miabergvall.wordpress.com
  Svara
PT-Fias webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Fanny Ekstrand
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
34 kvadrat
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Susanne Barnekow
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Fannie Redman