Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

CHIABOLLAR!

Jag fortsätter experimentera med alla former av raw food-bollar och hittar nya varianter varje gång. Är skapligt insnöad på det här med choklad som huvudsmak men har lovat mig själv att nästa gång måste det blir något annat.

Som vanilj, hallon, aprikoser, dadlar eller lakrits … eller choklad …

Hur som helst, de här bollarna har en bas av chiapudding vilket ger en något annorlunda smak och lite kletigare konsistens.

Chiafrön kan vara förra årets mest uppskattade frö och kan användas till precis allt. Som strössel på glassen, i sallader eller yoghurten, som panering på fisk eller halloumi, som bas i glutenfritt bröd, som pudding när fröna fått svälla i vätska (havremjölk, mandelmjölk, mellanmjölk, yoghurt, kokosvatten, smoothie) över natten eller som här, i och på energibollar.

raw food-boll-3raw food-boll-6

 

Jag höftade som vanligt och fick därför inga exakta mått. Gå på känsla, smaka av, känn konsistensen med fingrarna och testa dig fram med de olika smakerna. Använd dina sinnen för att få fram din version av dessa bollar.

Fias chiabollar:

Mixa ca 3-4 dl dadlar och 4 osvavlade aprikoser som stått i vattenbad över natten till en smet. Tillsätt ev en skvätt vatten för att få en krämig konsistens.

Mixa sedan ca 3-5 dl valfria nötter/frön, t.ex. madlar, hasselnötter, valnötter, pumpakärnor, solrosfrön till en smulig massa (dessa har också blötlagts över natten).

Rör ihop nötmassan med dadelsmeten. Rör ner en rejält rågad matsked med kokosolja, ca 50 gram smält 90% choklad, ca 1-2 msk raw honung, minst en dl kakao, några matskedar raw kakao och en nypa vaniljpulver. Rör ner en nypa salt och valfri mängd chiapudding (blanda 1 dl frön + 2 dl valfri vätska och låt svälla över natten). Smaka av.

Tillsätt eventuellt starkt kaffe, havregryn eller mer kakao. Forma till kletiga bollar och rulla i chiafrön, sesamfrön eller kokos. Ställ kallt direkt. Smakar bäst kalla och passar fint som mellanmål eller näringsrikt fika. Förvaras i frysen.

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Hej Fia!
    Du som gillar att baka diverse bollar…har du testat att göra chokladbollar med snabbkaffepulver istället för kallt kaffe? Det blir en helt annan kaffesmak som är himla god!

    Linn 2014-08-19 16:40:53
    Svara
  • Vet du om noen raw food boller som ikke inneholder aprikoser eller dadler? Prøver å finne oppskrift til noen som er low fodmap vennlig.

    LM 2014-06-23 12:17:38
    Svara
PT-Fias webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Fanny Ekstrand
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Elin Johansson
Home
34 kvadrat
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Sanne Alexandra
Man
Marcus Schuterman
Man
Viktor Frisk